Садња луковица у октобру

osmi kamp

Можда многи не знају да прелепе лале, зумбули, нарциси и много другог цвећа које прво у ролеће процвета, има корен у облику луковица које се саде управо у октобру. Још нешто је, може бити непознаница, а односи се на време цветања. Највећи број људи мисли да луковице цветају само у пролеће, што није тачно. Њихово време цветања може да се веже и за лето па и за јесен. Али се те луковице саде у периоду од фебруара до маја.

Оно што треба знати је да приликом куповине луковица најбоље је одабрати већ специјализованог произвођача јер ћете тада добити чврсте, округле и отпорне примерке. Треба избегавати оне које су меке са знацима плесни и труљења или које су већ почеле да пуштају изданке.

Корисно је знати да се луковице саде на дубини два или три пута већој од саме луковице.
Луковице се саде релативно близу једна другој (њихова двострука или трострука ширина).

Још нешто – после цветања треба уклонити прецветале цветове, а лишће оставити још месец ипо дана након цветања.

Пре него што у овом периоду посадите луковице неопходно је да се добро припреми земља : треба површину добро прекопати, али како оне не воле задржавање воде (влажно земљиште) тај проблем можете превазићи тако што ћете у предвиђене јамице за саднњу земљи додати песак или шљунак. Како знате да се луковице саде и у саксијама, односно жардињерама, неопходно је да на дну имају добар дренажни слој па тек онда земљу.

Знамо да је долазак пролећа обележен висибабама, али можда нисте знали да је једна висибаба (луковица) 2011.године, на аукцији у Лондону, продата за 357 фунти само зато што је тај редак варијетет имао шест истоветних латица. У 17.веку због лала се лудовало („тулипанско лудило“).

Приликом садње луковица поред тога када цветају треба водити рачуна и колико су високе па тако ако се определимо да оне буду украс неког дела нашег врта у првом реду поред стазе или на ивици цветне ронделе треба посадити најниже, а на крају највише врсте како би биле сагледиве и давале изванредан визуелан ефекат.

У рано пролеће цветају висибабе, лале зумбули,шафрани. Нешто касније нарциси у разним комбинацијама беле и жуте боје и анемоне. Крајем пролећа и почетком лета: ириси, љиљани, гладиоле, током лета кане, бегоније, фрезије, далије које настаљају да цветају и током ране јесени (георгине). Ту су и јесенји крокуси.

На крају треба рећи да су луковице можда најатрактивније цвеће, посебно када се комбинују са једногодишњим цвећем, али и перенама. Једном посађене појављиваће се и следећих година, без посебне неге.

© ЈКП Зеленило-Београд